In Haarlemmermeer zijn er op 21 maart geen gemeenteraadsverkiezingen. In verband met de fusie per 1 januari 2019 tussen Haarlemmermeer en Haarlemmerliede/Spaarnwoude kiezen de inwoners van beide gemeenten op 21 november 2018 één gezamenlijke gemeenteraad. Wel is er op 21 maart het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017). Kiezers kunnen dan hun stem uitbrengen voor of tegen deze wet.

Sleepwet

In de media wordt de Wiv 2017 ook wel de ‘sleepwet’ genoemd. De wet gaat over de taken en bevoegdheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De hele tekst van de wet ligt vanaf 21 februari vier weken ter inzage in het raadhuis in Hoofddorp en in de servicecentra in Nieuw-Vennep en Halfweg. In het raadhuis en de servicecentra kan ook de geprinte tekst worden afgehaald.

Stempassen

De stempassen voor het referendum worden op 2 maart bezorgd in Haarlemmermeer en op 6 maart in Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Wie gaat stemmen, moet zijn of haar stempas en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Stemmen kan op elk stembureau binnen de eigen gemeente. De locaties in Haarlemmerliede en Spaarnwoude of Haarlemmermeer staan op de flyer die wordt meegeleverd bij de stempas.

Wie niet in staat is om op 21 maart zelf naar het stembureau te komen, kan iemand anders machtigen voor hem of haar te stemmen.

Deel dit bericht