GEZOND Schiphol

Wij onderkennen het belang van Schiphol voor de regio. Het schept werkgelegenheid in zowel onze gemeente als de gemeenten direct om ons heen, alsook de rest van Nederland. Het kan echter niet zo zijn dat dit belang groter is dan het welzijn van onze inwoners.

De continue groei van Schiphol in de afgelopen decennia heeft ervoor gezorgd dat de grens is bereikt wat betreft veiligheid, geluidsoverlast en gezondheid van de 2 miljoen wonenden en werkenden in de omgeving van Schiphol. De aanwezigheid van een almaar groeiende luchthaven in een dichtbevolkte regio als Haarlemmermeer zorgt voor een ongezonde leefomgeving.

Wij zijn van mening, dat voor er over groei van Schiphol gesproken kan worden, eerst de onderzoeksresultaten van het effect van ultrafijnstof op de gezondheid van de bewoners bekend moeten zijn. Deze resultaten zijn beschikbaar in 2021 en zal er tot die tijd geen verdere groei van Schiphol mogelijk zijn.

Om de nachtrust van bewoners te waarborgen vinden wij dat nachtvluchten van Schiphol plaats moeten vinden in een kleiner deel van de nacht. Het uitwisselen van nachtvluchten voor meer vluchten overdag is niet bespreekbaar.

Een structurele en duurzame oplossing voor Schiphol is niet elk jaar een beetje groeien. Schiphol ligt in een dicht bevolkt gebied. De grenzen van groei zijn bereikt en daarom ligt groei van Schiphol niet op de huidige locatie. Wij zijn van mening dat een toekomstgerichte oplossing ligt in ‘Schiphol in zee’. Het huidige Schiphol kan wel blijven bestaan maar dan veel kleiner. Vrachtvluchten zouden kunnen blijven op de huidige locatie. Zo kunnen 2 of 3 landingsbanen plaats maken voor woningbouw, zo los je ook dit probleem op. Minder vluchten, betekent ook dat kleine kernen weer kunnen groeien.

Veel beleid omtrent Schiphol wordt gemaakt in Den Haag, echter vinden wij dat de gemeente Haarlemmermeer moet opkomen voor de belangen van haar inwoners en zich in moet zetten voor een duurzame en structurele oplossing voor Schiphol. De gemeente Haarlemmermeer dient in elk overleg over Schiphol de belangen van de inwoners van de gemeente Haarlemmermeer te verdedigen waarbij de gezondheid van de inwoners centraal staat. Dit kan de gemeente onder andere doen door op de juiste plaats en tijd te lobbyen. Zo zal de gemeente moeten lobbyen om treinverkeer een betere concurrentiepositie te geven. Dit kan door invoering van btw en accijnsheffing op tickets en kerosine en door investeringen in HSL-verbindingen. Op deze manier kunnen vluchten tot 500 km plaats maken voor treinreizen.

Terug naar Partijprogramma

Direct naar GEZONDE Financiën, GEZONDE Woningmarkt, GEZONDE Participatie, GEZONDE Omgeving, GEZOND Leven, GEZONDE Kleine kernen, GEZONDE Projecten, GEZOND Ouder worden, GEZOND Ondernemen

info@gezondhaarlemmermeer.nl

Raadhuisplein 1,
2132 TZ Hoofddorp

@Gezond_Hmeer

GEZOND Haarlemmermeer
Recente berichten